Over mij

In 1993 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie CABK Kampen (het latere ArtEZ Zwolle), richting monumentale vormgeving.

Voor mij is monumentale vormgeving niet per se gerelateerd aan groots of omvangrijk. Sterker nog, ik heb een fascinatie voor maquettes en kijkdozen, kleine gevonden voorwerpen. Etymologisch komt de term van het Latijnse werkwoord monere, wat herinneren aan of waarschuwen betekent. Een monument is een teken dat ons aan iets herinnert, aan een gebeurtenis, aan een belangrijk persoon of aan een ervaring. Dat geldt zeker ook voor mijn werk. Ik zet mijn herinneringen en ervaringen om in stalen objecten. Ik las en smeed ze, sla ze in vorm, slijp en schuur ze, tot er een object ontstaat dat mijn verhaal, mijn herinnering vormgeeft. Staal biedt mij de mogelijkheid deze vorm te geven. Door de ambachtelijke manier van werken met dit materiaal voeg ik een extra gelaagdheid aan dit werk. Je ziet aan de beelden dat het kracht heeft gekost, dat het met zweet en soms met bruut geweld vorm is gegeven en afgemaakt is met liefde, tederheid en aandacht. Zo ontstaan vaak sobere en eenvoudige beelden die ondanks hun stoere materiaal en krachtige wijze van maken, fragiel en teder zijn passend bij mijn Groningse afkomst.

Mijn onderwerpen haal ik niet alleen uit de omgeving om mij heen maar ook uit de rauwe landschappen van Schotland, Ierland, IJsland en de Shetland en Orkney eilanden. Daarnaast zijn Polen en Slowakije een bron van inspiratie. Oude vervallen gebouwen, onaangeharkt en rommelig, nog niet gerenoveerd.
De monumentaliteit van deze landschappen en gebouwen vertaal ik in eenvoud, in heldere getekende lijnen en zet die om in staal.

Ooit is er over mijn werk gezegd: “het is dat huis, die boom… je hebt het ergens ooit al eens gezien maar je weet niet meer precies waar”. Het gaat over een sfeer, een bepaalde situatie, een moment in de tijd. Er is eenzaamheid in positieve zin. Het zijn de contouren van een herinnering.
Ook dat is monumentaal.

Sophia de Vries (Groningen 1968), woont en werkt in Holten.

Opleiding:

  • Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huijgens Kampen
  • Afstudeerrichting: Monumentale vormgeving (1988 – 1993)
  • StoringAUB Traject 2 en 3 (ontwikkeling en verdieping – www.storingaub.nl

Opdrachten
Kunstwerk project Maas Architecten Lochem, Wandobject Kerkgebouw ’t Centrum Nijverdal, Kapstok Poli Urologie AZG  Almelo, Deurgrepen Tandartsenpraktijk Holten, Wisseltrofee K&C Jeugd Pianoconcours Holten, Aankoop Gemeente Holten, Jaarpaal 2016 Stichting Wereldtijdpad (huisje met stroom), Kunstenmakerstrofee (4 stuks) Stichting K&C Holten.

2019
Kerkje Hensbroek (NH), ’t Reghthuys Nieuwkoop, Galerie Venendal Hoogeveen, Galerie Paterswolde, “Interspace” galerie Blauwdruck Zwolle

2018
Sterk werk in de kerk, Gorssel (groepsexpositie met oa Dorien Plaat, Beth Namenwirth, Yvonne Trossel, Anne Thos, Aebele Trijsburg, Edith Meijering). Kunst om Dalfsen, Dalfsen. Feest van de Geest 2018, landelijk. Thema “Levensadem”. 30 stolpjes voor Dorpskerk Haren GR. Kunst aan de Ee, Woudsend. Deelname aan De Salon, overzichtstentoonstelling van Deventer kunstenaars in de Bergkerk te Deventer. Ook deelname open ateliers in laatste weekend september. Galerie de Groninger Kroon, Finsterwolde. Galerie Del Campo, Wijster (vaste exposant). Loes Koster Gallery, Muntendam. Pakjekunst Deventer, Lid Platform Deventer Kunstenaars en Kunstenlab Deventer

2017
Kunstroute Lochem in Huis Verwolde Laren, 10 jaar Open Tuin Westerlee, Kunstschouw Zeeland, Galerie de Groninger Kroon Finsterwolde, Kunst op de Toren Hoek van Holland, Galerie del Campo Wijster, Galerie Arthuus Loenen, Galerie Lady Paula Nijmegen, Galerie Waarkunst ’t Waar.

2016
Landschap in mijn Hoofd, Stichting Beeldruimte Hengelo, ABC Gebouw Stichting Kunstraad Dronten, Galerie Heechsicht Indijk, Kunstroute Lochem, Kunst om Dalfsen, De Lek in Beeld Bergambacht, Los festival Havenkwartier Deventer, Synagoge Dalfsen, Etalagekunstroute Holten, Kunst aan de Vaart Assen, Kunstmoment Diepenheim, Kunstroute Kralingen Rotterdam, Galerie de Groninger Kroon Finsterwolde.

2015
Het Beaufort Markelo, Etalagekunstroute Holten, Galerie De Blauwe Deur Almen, Bathmense Kunstmarkt Bathmen, Boekhandel Praamstra Deventer, Expositie Lutkewierum Lytsewierum, Kunstkijk Goeree Overflakkee, Galerie Artijean Kaatsheuvel, Galerie Lemferdinge Paterswolde.

2014
Kunstschouw Zeeland, Galerie Huis ter Heide, Kunst aan de Vaart Assen, Paradepaadje Littenseradiel Friesland, Kleurrijk Hellendoorn, Art Event, Kunstroute Lochem, Galerie Oost99 Hoorn, Nagelhoutzaal Kulturhuus Holten.

Tot en met 2013
Kunstmoment Diepenheim, Theater Luxor Zutphen, Galerie KEK Epe, Galerie de Boog Westernieland, Galerie De Ring Gemeentehuis Epe, Bathmense kunstmarkt Bathmen, Galerie Arthuus Loenen, Kunstroute Lochem, Kleurrijk Hellendoorn, Galerie Groninger Kroon Finsterwolde, De Poorten van Reijmerstok, Kunst aan de Vaart Assen, Galerie Article Wijk bij Duurtstede.